Gezond tandvlees

Een tand of kies staat niet los in de mond, maar wordt vastgehouden door omringend steunweefsel. Het totaal van steunweefsels wordt het parodontium genoemd.

Figuur 1: Gezond parodontium

Figuur 1: Gezond parodontium

Boven is schematisch een kies met een gezond parodontium te zien. De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot. Tussen de wortel, bekleedt met het wortelcement en het kaakbot bevind zit een spleet. In deze ruimte bevind zich het parodontaal ligament. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak.

Figuur 2: Uitvergroting

Figuur 2: Uitvergroting

In het figuur 2 boven is een uitvergroting te zien van het met rood afgebakende gebied boven.
De met 1 aangegeven vezels, lopen vanuit de wortel door degingiva(=tandvlees) heen.
Tevens zijn er vezels die ontspringen uit het bot en vezels die rondom de tand of kies door de gingiva heenlopen. Door dit netwerk van vezels verkrijgt de gingiva zijn stevigheid en ligt het strak tegen de tand of kies aan. Je zou het kunnen vergelijken met hoe de col van een coltrui aansluit rondom een nek. Hoe strak dit ook aansluit, er zit toch een smalle spleet tussen de gingiva en de tanden en kiezen. Deze spleet wordt de pocket genoemd en is in een gezonde situatie ondiep (minder dan 4mm).
De met 2 aangegeven vezels, zijn de vezels van het parodontaal ligament. De uiteinden van deze vezels zijn verankerd in het wortelcement, aangegeven met 3.
Dat dit geen starre verbinding is, kan je voelen door een tand heen en weer te bewegen. Als het goed is moet de tand licht beweeglijk zijn.

Figuur 3: Gezond gingiva

Figuur 3: Gezond gingiva

Op de foto (figuur 3) zie je hoe een gezonde gingiva (tandvlees) eruit ziet, een roze kleur heeft, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.

Waar de kleur van het weefsel donkerder en meer paars wordt, houdt de gingiva op en begint het slijmvlies. Dit slijmvlies bekleedt bijvoorbeeld ook de binnenkant van de wang en de lippen.

© 2023 Tandartspraktijk De Elementen | Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | Google Zoeken